Enza Zaden Vooroeverloop

Het parcours van de Enza Zaden Vooroeverloop

Zondag 5 september is het zover, dan gaat het leukste hardloopevenement langs het IJsselmeer weer van start. De start en finish zijn bij het Stoommachinemuseum, het licht glooiende parcours voert u door natuurgebied De Grote Vliet en De Vooroever langs het prachtige IJsselmeer. In 2021 heeft de Enza Zaden Vooroeverloop drie afstanden, 5 km, 10 km en een unieke 21 km uitdaging.
Klik hier om direct in te schrijven.

Start en finish bij het Stoommachinemuseum

Het Nederlands Stoommachinemuseum houdt de geschiedenis van zowel het stoomgemaal “Vier Noorder Koggen” alsmede de ontwikkeling en betekenis van stoommachines levend. De originele pompen en een groot aantal prachtige machines, die bijna allemaal op stoom kunnen draaien, geven een mooi tijdsbeeld.

pastedGraphic.png

Op zogenaamde Superstoomdagen wordt het stoomgemaal net als vroeger in werking gezet. De stoommachine zet de pomp in beweging en water uit de West-Friese polders wordt via de kolk in het IJsselmeer gespuid. Het stoomgemaal is geen onderdeel meer van het waterbeheer, maar dankzij de museale functie hebben het gebouw en de oorspronkelijke machines zoals de pompen, de aandrijving en de stoomketels, de status van industrieel erfgoed verworven. Zij vertellen, te midden van Nederlands’ grootste collectie nog werkende stoommachines onder één dak, het verhaal over het Land van Water en Stoom.

Voor meer info, zie: www.stoommachinemuseum.nl.

Natuurgebied Groote Vliet

Bij de afstanden 10 en 21 km loop je het eerste deel van de loop door natuurgebied Groote Vliet. Dit grenst aan het meer De Groote Vliet. In het meer zit een uitstulping welke een overblijfsel is van de open verbinding naar de Zuiderzee. Dit is een gebied met bos en staat ook wel bekend als ‘rondje pontje’. Je hoeft echter niet te wachten op het pontje, want deze is jaren terug al vervangen door een brug.

De Vooroever

Bij alle afstanden loop je een groot deel door de Vooroever, een natuur- en recreatiegebied van omstreeks 144 hectare langs de kust van het IJsselmeer tussen Medemblik en Andijk. 
Het gebied bestaat, behalve uit gras en zandstrand, uit natte en drogere gebieden. Het natte natuurdeel bestaat uit een riet- en biezengebied en een vogeleiland. Hier zijn volop moeras- en watervogels te spotten. Ten zuiden van het recreatiegebied is een bijzondere waterberging in de vorm van een draaikolk.   

pastedGraphic.png

Voor meer info, zie: https://recreatieschapwestfriesland.nl/recreatieterreinen/de-vooroever/